Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ IV

Το Πρότζεκτ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ αναδύεται από την ανάγκη συντονισμού της συμπεριφοράς ανάμεσα σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς από την μία, και χρήστες της πόλης από την άλλη. Σκοπός είναι η διαμόρφωση κάποιων κοινών κριτηρίων, διαθέσεων πρακτικών κατοίκησης και δράσης στο πλαίσιο της πόλης.

Ζητούμενο είναι η κατανόηση των μηχανισμών παραγωγής του χώρου, σε κατασκευαστικό όσο και βιωματικό επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η πόλη και απορροφά τα φαινόμενα, είναι αντικείμενο μελέτης πάνω στην πιθανότητα διάδρασης και ανάδρασης απέναντι σε ένα, λίγο ως πολύ προτετελεσμένο μέλλον.

Ο όρος ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ αποτελεί εκτροπή και οικειοποίηση προς το ομώνυμο πολεοδομικό εργαλείο της πολιτείας. Ας επιζητούμε τη διαλεκτική ανάμεσα στον ανασχεδιαμό και τον αυτοσχεδιασμό. Αν το σχέδιο πόλης είναι ένας τρόπος να εγκλειστούν τα φαινόμενα της πόλης μέσα σε ένα στενό ορίζοντα κάτω από το πρίσμα συσγεκριμένων πολιτικών. Μπορεί η καινοτομία, η καλλιτεχνική δημιουργία και η αυτενεργεία να ορίσουν ένα νέο βιωματικό επίπεδο στην πόλη; Και μέσα από αυτό να συναντηθούν και με την οικονομική ανάπτυξη; Η ιστορική εμπειρία τουλάχιστον δείχνει ναι. Απομένει η προσωπική ιστορία του καθενός να μας συναινέσει, στο σημείο ακριβώς που διασταυρώνεται με την ιστορία.

Ο πρώτος κύκλος της έκθεσης ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ (Ι - ΙΙΙ ) ολοκληρώθηκε την Άνοιξη 2007 με άνω των 100 συμμετοχών γύρω από τον χώρο της Κατεχάκη 54, Αθήνα όπου ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δημιουργήθηκε ένας χώρος πολιτισμού ο οποίος (με καταλύτη τις εκθέσεις) λειτουργεί ως σήμερα ως χώρος πολιτισμού, μακρυά από ιδεολογικές ή οικονομικές δεσμεύσεις.

Ο δεύτερος κύκλος ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ (Άνοιξη 2010) επιχειρεί μια εικαστική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε περισσότερους από ένα χώρους, τόπους διασκέδασης όπου ρευστοποιείται η πολιτιστική εμπειρία, γκαλερί και δημόσιους χώρους της πόλης όπου αναζητούν ακόμα το στίγμα τους. Προγραμματίζεται ένα πάνελ συζήτησης, έκθεσης έργων σε καθημερινούς χώρους και παρουσιάσεις πρότζεκτ όπως και η έκδοση λευκώματος. Ενός άλλου Οδηγού Πόλης.

Η ενεργοποίηση των υποκειμένων της πόλης για ένα πιο ανθρώπινο επίπεδο στην καθημερινή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου